Voorstellingen

fotos Arno Eisses

Euridice en Orfeo

opera voor sopraan, mezzosopraan, koor,  viool en accordeon

 

Wat moet ik zonder mijn Euridice? 

 

Welkom op de bruiloft van Euridice en Orfeo! Stap samen met TreSonanz,Duo de Thuiskomst en een groot koor van woeste Furiën en helse geesten in het mythische schimmenrijk van Hades. Aan de basis van deze intieme en verrassende miniopera liggen prachtige arias, recitatieven en koorstukken uit Glucks opera Orfeo ed Euridice. De twee zangeressen delen hun persoonlijke en nogal eigentijdse visie op deze oeroude mythische figuren en stappen telkens in en uit hun rol van Orfeo of Euridice. Glucks opera krijgt een nieuw leven met in het Nederlands gezongen (hertaalde) recitatieven, nieuwe dialogen, live soundscapes en een verrassende en nogal onorthodoxe orkestbezetting met accordeon en viool.

 

Lukt het de ontroostbare Orfeo om door zijn betoverende zang Euridice terug te halen uit het dodenrijk? En wil zij eigenlijk wel mee terug? Hoe ver zou jij gaan om een dierbare bij je te houden?

 Een intieme, indringende en toegankelijke voorstelling waarin ook een stevige portie humor niet ontbreekt-

 

De trailer van de eerste versie van de opera in 2021 is hier te zien!

 

We speelden in september en oktober van 2023 zes voorstellingen van onze hedendaagse versie van de opera op het Huygens Festival in Voorburg en in Hal015 in Delft.

 

Kijk voor foto's en een radiointerview op onze media site of lees onderstaand artikel uit de Delft op zondag.

 

Uitverkochte zalen voor Opera 'Euridice en Orfeo'van TreSonanz            

 

Deze voorstelling is mogelijk gemaakt door:

Freezing Winter Night 
Varenka, een hartverwarmend muziektheatraal concert

 

Door: sopraan Christina Völtl, mezzosopraan Natascha Morsink en pianist Mariano Boglioli. En met als Special Guest verteller/performer Berhard Christiansen.
Het is nacht. Het is koud. Het is winter. It’s a freezing winter night. 

 

Haast je, goed gemutst, met sjaal en wanten naar de nieuwgeboren wintervoorstelling van Trio TreSonanz! Een muziektheatrale voorstelling over ruimhartigheid, hoop, moed en vertrouwen.

 

In Freezing Winter Night wordt het oude Russische winterverhaal Varenka live door verschillende vertellers verteld. Wanneer het oorlog is en de kanonnen een klein Russisch dorpje steeds dichter naderen, vluchten alle bewoners behalve Varenka. Zij blijft achter en helpt de mensen en dieren in nood. Elke dag bidt ze om een muur om haar huisje zodat het onzichtbaar zal zijn voor de soldaten.

 

Liederen uit Die Winterreise van Schubert gaan hand in hand met delen uit A Ceremony of Carols van Britten en andere liederen en duetten. Daarnaast klinkt een overheerlijk stamppotje van kerstliederen speciaal voor TreSonanz gearrangeerd: The Guilty Pleasures Yule Song! Een voorstelling voor iedereen die in deze donkere dagen voor kerst behoefte heeft aan muziek, verhalen, een lichtpuntje, warme chocolademelk, gluhwein en vrolijkheid!.

 

deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door :
NORMA Corona Fonds - Stichting Norma   

TreSonanz maakte de volgende producties:

Freezing Winter Night 2020 

Varenka, een hartverwarmend muziektheatraal concert

 

Het is nacht. Het is koud. Het is winter. It’s a freezing winter night. 

 

Haast je, goed gemutst, met sjaal en wanten naar de nieuwgeboren wintervoorstelling van Trio TreSonanz! Een muziektheatrale voorstelling over ruimhartigheid, hoop, moed en vertrouwen.

 

In Freezing Winter Night wordt het oude Russische winterverhaal Varenka live door verschillende vertellers verteld. Wanneer het oorlog is en de kanonnen een klein Russisch dorpje steeds dichter naderen, vluchten alle bewoners behalve Varenka. Zij blijft achter en helpt de mensen en dieren in nood. Elke dag bidt ze om een muur om haar huisje zodat het onzichtbaar zal zijn voor de soldaten.

 

Liederen uit Die Winterreise van Schubert gaan hand in hand met delen uit A Ceremony of Carols van Britten en andere liederen en duetten. Daarnaast klinkt een overheerlijke stamppot van kerstliederen en een vers van de pers, speciaal voor TreSonanz gearrangeerd: The Guilty Pleasures Yule Song! Een voorstelling voor iedereen die in deze donkere dagen voor kerst behoefte heeft aan muziek, verhalen, een lichtpuntje, warme chocolademelk, gluhwein en vrolijkheid!. 

Wie Lange Noch?

Met afstand het intiemste concert!

 

Wie Lange Noch is een intiem theatraal concert, Corona-proof, in de Sigarenfabriek in Delft. De voorstelling heeft de titel Wie lange Noch?  naar het gelijknamige lied van Kurt Weill. 

 

Ga gezellig een avondje in quarantaine met TreSonanz zangeressen Christina Voltl en Natascha Morsink en de Argentijnse all-round pianist Mariano Boglioli. Alleen of je met je hele huishouden. Lekker knus en exclusief met je eigen drankje aan je eigen tafeltje.

 

De titelWie lange noch? verwijst naar het gevoel van onzekerheid en onduidelijkheid in coronatijd. Gevangen zijn, het verlangen naar (fysiek) contact, de onmogelijkheid om dit verlangen te stillen. TreSonanz geeft op haar eigen typische wijze invulling aan het thema: hartverscheurende aria’s en en duetten wisselen af met energieke liederen vol humor. Soms schrijnend, soms luchtig en grappig. Naast liederen van Kurt Weill, staat muziek van o.a. Gluck, Handel en Billy Holiday op het programma. Niet te missen ook zijn de spetterende STAY HOME improvisatie en het anderhalve meter lied. 

 

 

Foto: Leo van Velzen
Foto: Leo van Velzen

Opera Dido in Delft op 11, 12 en 13 oktober 2019 in Delft

 

In oktober 2019 voerde Tresonanz samen met barokensemble Collegium Delft, bariton Sinan Vural en 45 goede amateurzangers de opera Dido and Aeneas van Henry Purcell uit.

Deze kameropera is een van de mooiste barokopera's die ooit zijn geschreven, bekend is vooral de prachtige slotaria 'When I'm laid in earth'.

Een verhaal over de liefde tussen Dido, de koningin van Carthago en de Trojaanse prins Aeneas.

 

 

Voor Tresonanz was Dido in Delft de ultieme manier om de passie voor het maken en uitvoeren van eigenwijze en verrassende voorstellingen te combineren met de ervaring met en passie voor het coachen en dirigeren van amateurzangers. Natascha Morsink en Christina Voltl namen de gehele productie voor hun rekening, startten een crowdfundingscampagne via VoordeKunst, studeerden de koordelen in met de zangers, werkten met hen aan regie, en namen tevens de hoofdrollen (Dido en Belinda) voor hun rekening. De drie uitverkochte voorstellingen waren een groot succes. Beeldend Kunstenaar Arnold Schalks nam het lichtontwerp voor zijn rekening en de eindregie lag in handen van de ervaren muziektheaterregisseuse Sjoeke Marije Wallendal.

 

Publieksreacties:

Een prachtige productie, heel professioneel en indrukwekkend wat er met de locatie en de 45 amateurzangers werd neergezet.

 

Mij stonden de tranen in de ogen, prachtig.

 

Ik vond de combinatie van de drie professionele zangers en het uitstekende barokensemble die door hun zang en spel een hele goede basis legden in combinatie  met de amateurzangers die ook solistisch mochten optreden heel mooi. Het plezier en enthousiasme van de amateurzangers was aanstekelijk!

 

Digitaal programmaboekje klik hier

Foto's van Dido in Delft  Leo van Velzen klik hier 

 

deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door :

 

Logo en promotie

 

 

O Mon Coeur!

Liederen, aria's, duetten, piano solo en...Johnny!

 

O mon coeur!  is  een innemende, hartverwarmende en sprankelende voorstelling die het midden houdt tussen een intiem klassiek concert en opgewekt muziektheater.

 

Liefde, hartsocht, kwelling, melancholie en humor wisselen elkaar af in muziek van o.a. Fauré, Dvorak, Britten, Weill, Moussorgsky, Saint-Saens en Satie.

 

Twee zangeressen strijden om de gunsten van Johnny...maar wil Johnny zelf eigenlijk wel?

 

Paul Verlaines prachtige gedicht "Il pleure dans mon coeur" (het huilt in mijn hart) was de inspiratie voor deze verrassende voorstelling waarin romantisch vocaal vuurwerk hand in hand gaat met verstilde impressionistische muziek.

 

 

 

Foto: Peter Nientied

Fotos Mauritshuis: Ivo Hoekstra
Fotos Mauritshuis: Ivo Hoekstra

Schetsen voor Vermeer

Muziek Atelier

 

Schetsen voor Vermeer is geinspireerd op het schilderij ‘Het Straatje’ van Vermeer. TreSonanz zet een muzikale schijnwerper en vergrootglas op de details van dit juweeltje uit de Gouden Eeuw: ‘The Little Street’ kan nu ook ineens gehoord worden!

Luister bv. eens naar de oude vrouw in de deuropening die verdiept is in haar handwerk. Waar is zij met haar gedachten? Wat spelen de kinderen daar onder die bank? Zie ik nou een bezem daar in de ‘penspoort’? Hoe klinkt een Hollandse wolkenlucht? En mogen we misschien ook even gluren achter die dichte luiken??

 

TreSonanz zingt en speelt wereldlijke a cappella duetten van o.a. Sweelinck, Caccini, Monteverdi, Sol, een nieuwe compositie en een bewerking van ‘Nuages’ (Debussy) van huiscomponist Andrew Clark. Laat je fantasie de vrije loop tijdens dit theatrale concert met originele, humoristische theatrale vondsten, los het raadsel op van de schunnige ‘Catch’ van Purcell en kom luisteren naar de freule van Roetsfiedelee die komt spelen op haar spinet! Dit is geen formeel concert, maar zoals gebruikelijk in de tijd van Vermeer is het een kleinschalige belevenis tussen de schuifdeuren met een levendige interactie tussen musici en publiek. Een voorstelling op de drempel tussen concert en muziektheater met originele en vaak humoristische theatrale vondsten. Hoor, kijk, luister en huiver!

Time stands still

Decamerone voor sopraan, mezzosopraan en piano

 

In het theatrale concert Time stands still nodigen sopraan Christina Völtl, mezzosopraan Natascha Morsink en veelzijdig pianist Andrew Clark het publiek uit om zich te laten meevoeren door de bijzondere verhalen die de zangeressen vertellen in liedvorm, aria’s en duetten. Hun onconventionele theatrale presentatie en de muziek van o.a. Dowland, Purcell, Handel, Tchaikovsky, Schubert en Mozart is een ontdekkingsreis voor de oren en ogen: aanstekelijk en humoristisch, intens, energiek en soms verstild.

Foto:  Peter Nientied

In Sneltreinvaart over de vocale Routekaart

Een muzikale reis door Europa

 

In sneltreinvaart over de vocale routekaart  is een muzikale reis door Europa vol humor en melancholie. Het publiek reist met de troubadours mee via liederen, duetten en improvisaties waarin volkse ritmes en oude melodieen (opnieuw) worden gebruikt. Zo schreef Britten prachtige pianobegeleidingen bij eenvoudige volksliederen en gebruikte Luciano Berio in zijn Canzoni Populari authentiek materiaal uit Genua en Sicilië. Andere componisten herbruikten niet zozeer oude melodieën, maar creëerden hun eigen “volksmuziek”.

 

Binnen een uur trekken o.a. liederen van Britten, Berio, Brahms, Bartok, Dvorak, Mahler, Ligeti, Rehnqvist en Castelnuovo-Tedesco als een karavaan aan alle gepitste oren voorbij. Veelzijdig pianist en componist Andrew Clark schreef speciaal voor deze voorstelling een a cappella duet gebaseerd op Engelse volksmuziek, gevolgd door een ondeugend en niets aan de verbeelding overlatend coupletlied uit Ost-Friesland.

La Bonne Cuisine

Een kijkje in de vocale keuken

 

Neem een kijkje in de muzikale keuken van sopraan Christina Völtl en mezzosopraan Natascha Morsink. In hun programma La Bonne Cuisine kiezen zij uit eeuwen en eeuwen met vocale ingrediënten. Niet makkelijk, want wat is er nou lekkerder: von Bingen of Belcanto? Berberian of the Beatles? Händel of Bernstein? Frans? Engels of Italiaans? Rond of scherp? Puur of verfijnd? Vandaag een licht maar hoogstaand meergangendiner van liederen, aria's en duetten. De "chefkoks" helpen de oren op scherp te stellen en de zintuigen te prikkelen door van verschillende klanken en stijlen te laten proeven. Waarom klinkt Donizetti zo anders dan Händel? Wat is nou echt het verschil tussen een mezzo- en een sopraan? Tussen licht en donker? En welke smaak heeft eigenlijk uw voorkeur? Tijdens de afsluitende borrel toveren de zangeressen nog een muzikaal toetje tevoorschijn...